Glasvezel algemeen | LVCNET.nl

Glasvezel algemeen

Glasvezel algemeen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over glasvezel in het algemeen. Staat je vraag er niet tussen, kijk dan bij de andere veel gestelde vragen, of neem contact met ons op.

Ik heb het (groene) glasvezelmagazine niet ontvangen

U kunt op deze link klikken om de pdf te downloaden.

Wat kan ik met glasvezel?

Met glasvezel kun je alles wat je al kon en nog veel meer. Met glasvezel is het mogelijk om een zeer hoge datatransportsnelheid te halen (zie ook de volgende vraag). Daardoor is het mogelijk om zeer snel internet te krijgen, digitale TV van zeer goede HD kwaliteit, telefonie (VoIP) en diverse andere diensten zoals beveiligings- en zorgdiensten (blijf langer wonen in je eigen huis). Ook kunnen alle films direct worden afgespeeld en kan er veel beter/sneller worden gegamed en thuiswerken of in de cloud gaat probleemloos. Bovendien: voor alle toepassingen is maar één aansluiting nodig.

Wat is het voordeel van glasvezel?

Het unieke aan glasvezel is, dat je met glasvezel naast heel snel gegevens binnenhalen (downloaden) ook met diezelfde hoge snelheid gegevens kan versturen (uploaden). Snel kunnen verzenden is belangrijk voor bijvoorbeeld camerabewakings- en beeldzorgdiensten. Maar ook als je foto’s of grotere bestanden wilt versturen is het erg prettig als dit met een hoge snelheid kan, dan kost dit veel minder tijd. En dat geldt vooral als je werkt in de ‘cloud’.

Is glasvezel niet veel te duur?

Integendeel, gemiddeld is een glasvezelaansluiting goedkoper. Je moet de kosten voor alle diensten die je nu hebt maar eens optellen; internet, televisie, telefoon. Dat is een behoorlijk bedrag. De dienstenproviders op een glasvezelnetwerk dienen met elkaar te concurreren met aantrekkelijke pakketten en scherpe prijzen op het glasvezelnetwerk. Op de kabel heeft Ziggo het monopolie en kan zelf haar prijzen verhogen wanneer het haar uitkomt.

Is glasvezel duurzaam?

Ten opzichte van traditionele (koper)netwerken verbruikt communicatie via glasvezel veel minder energie. Verder is glasvezel milieuvriendelijk vanwege het feit dat er geen (giftige) metalen in de grond gaan. Bij het winnen van koper in de kopermijnen worden veel chemicaliën gebruikt, die een verwoestende werking hebben op de omliggende natuur.

Wat zijn de voordelen voor de gebruiker?

De voordelen van een aansluiting op het glasvezelnetwerk op een rijtje:

  • je hebt het snelst mogelijke internet (download en upload vanaf 250Mb/s of meer) tegen de prijs van gewoon internet;
  • je kunt tegen een aantrekkelijk tarief ook bellen en (digitaal) tv kijken waardoor je alle andere abonnementen de deur uit kunt doen;
  • je kunt gebruik maken van de onderlinge ondersteuning van de Coöperatie LVCNET en haar vrijwilligers waardoor je niet meer alleen staat bij een onoplosbaar probleem met je provider en het maar uit moet zien te zoeken;
  • de coöperatie LVCNET kan diensten van aanbieders testen en adviseren wat het beste is. Op het netwerk kunnen meerdere verschillende dienstenaanbieders actief zijn (het wordt een open netwerk). De coöperatie zal gesprekspartner zijn richting de netwerkexploitant en de dienstenaanbieders; Individuele vragen en klachten over storingen dien je te melden bij je dienstenaanbieder/provider.
Wat zijn de kostenverschillen met nu?

De kostenverschillen met de huidige situatie variëren per gebruiker. Als vuistregel kun je zeggen dat een gemiddeld huishouden nu ongeveer 60-70 euro betaalt voor de combinatie van internet, telefoon, radio en televisie. Afhankelijk van de compleetheid van de diensten (bijvoorbeeld de internetsnelheid en het aantal zenders) kan dat meer of minder zijn. Dienstenaanbieders via het glasvezelnetwerk bieden hun diensten aan vanaf 52,50 euro. Inclusief minimaal 250 Mb/s internet up- en downloaden, televisie (ook HDTV), radio en telefonie.

Welke garanties (kwaliteit en werking) krijgen wij?

Elke aansluiting wordt direct op een wijkcentrale (PoP) aangesloten. Je aansluiting wordt dus niet via een straatkast en één of meerdere wijkkasten naar de centrale aangesloten. In het Land van Cuijk komen veel centrales die onderling met elkaar gekoppeld worden. Indien er een kabelbreuk tussen de centrales is, wordt direct de verbinding over een andere centrale doorgekoppeld. Elke centrale is vanzelfsprekend voorzien van een noodstroomvoorziening.

Is er een garantie dat er geen storingen zijn?

Die garantie is er nooit honderd procent, maar glasvezel en ondervindt in principe geen hinder van storingen van buitenaf, zoals bliksem. Koperen kabels wel. Glasvezel is daarnaast slijtvast en zeer betrouwbaar.

Wat is breedband?

Breedband is een ander woord voor ‘supersnel internet’. Zowel de kabel, ADSL via telefoonlijn als glasvezel vallen hieronder.

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een flinterdunne en ijzersterke glasdraad. Met behulp van weerkaatsing van licht kunnen gegevens via glasvezel op lichtsnelheid worden getransporteerd: razendsnel dus. Glasvezel is slijtvast en ondervindt geen hinder van storingen van buitenaf. Daardoor is het zeer betrouwbaar.

Wat gebeurt er bij een glasvezel storing?

Storingen zijn bij glasvezel zijn zeer zeldzaam, maar mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan zal dit zo snel mogelijk opgelost worden. Vaak merk je als klant niets van een storing: het signaal wordt dan verstuurd via een ander verdeelstation. Storingen meld je aan jouw provider.

Hoe werkt glasvezel?

Glasvezel is een flinterdunne en ijzersterke glasdraad. Met behulp van weerkaatsing van licht kunnen gegevens via glasvezel op lichtsnelheid worden getransporteerd: razendsnel dus. Door gebruik te maken van meerdere kleuren licht worden miljoenen bits per seconde verzonden.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

Het unieke aan glasvezel is, dat naast heel snel gegevens kunt binnenhalen (downloaden) ook met diezelfde grote snelheid gegevens kan versturen (uploaden). Snel kunnen verzenden is belangrijk voor bijvoorbeeld camerabewakings- en beeldzorgdiensten. Maar ook als je foto’s of grotere bestanden wilt versturen is het erg prettig als dit met een hoge snelheid kan, dan kost dit veel minder tijd.

Glasvezel is zeer stabiel en betrouwbaar waardoor dat bijvoorbeeld thuiswerken in de Cloud probleemloos en snel gaat.

Welke snelheid is maximaal haalbaar op glasvezel?

Die is in de toekomst haast oneindig, tot aan meerdere Terabits per seconde (één miljoen Mb). In het begin is de snelheid van het glasvezel minimaal 250 Mb. En 900 Mb wordt nu al aangeboden. Die snelheid zal hoger worden wanneer techniek dat vereist en toestaat.

Hoe lang gaat een glasvezelnetwerk mee?

Lang. Glasvezel wordt niet voor niets ook ontzettend veel gebruik in de bouw. Glasvezel is oersterk. Of eigenlijk: onverwoestbaar. De aannemer geeft een garantie van 30 jaar op het glasvezelnetwerk.

Waarom zou ik moeten kiezen voor glasvezel?

Alhoewel je huidige internetverbinding (waarschijnlijk via coax of ADSL) op dit moment voldoet, zal dat in de toekomst zeker niet meer het geval zijn. Ons internetgebruik neemt al jaren sterk toe (40% per jaar) en glasvezel is de oplossing om dat in goede banen te leiden. Glasvezel kan namelijk een bijna oneindig hoge snelheid aan, zowel met downloaden als uploaden.

Koperen netwerkeigenaren proberen met slimme technieken hun netwerk in de lucht te houden en meer snelheid te bieden. Ze passen zelfs glasvezel toe in delen van hun netwerk omdat koper niet meer toereikend is. Wij zien dit als tijdelijke oplossingen: lapmiddeltjes om de klant zoet te houden.

Glasvezel heeft gelijke, supersnelle upload- en downloadsnelheid

Koperen kabels hebben een degelijke downloadsnelheid, maar een veel lagere uploadsnelheid. Dat is de snelheid waarmee je zelf data naar het internet stuurt. Dit merk je vooral met Skypen met een webcam, die gaat haperen omdat jij of je gesprekspartner de beelden niet snel genoeg kan versturen. Bij glasvezel is uploadsnelheid altijd even hoog als de downloadsnelheid. Cruciaal voor de toekomst, waarbij het gebruik van beeldbellen (zelfs via 3D of hologram), zorg op afstand en domotica zal toenemen.

Wat kan ik allemaal met glasvezel?

Met glasvezel kun je supersnel internetten, alle vormen van (ultra) HD TV bekijken, radio luisteren en goedkoop telefoneren.

Hoeveel Mb krijg ik straks met glasvezel?

Je internetverbinding zal minimaal 250Mb download én upload zijn. De glasvezel heeft vooralsnog geen grenzen als het om snelheid gaat. De limiet wordt bepaald door de elektronica, er hoeft dus in de toekomst niet opnieuw gegraven te worden. De apparatuur die we nu gebruiken maakt het nu al mogelijk om tot 10Gb te uploaden en downloaden.

Is glasvezel stabieler dan mijn huidige internet?

Ja, een belangrijke eigenschap van glasvezel is dat het niet gevoelig is voor storingen van buitenaf. Dat betekent dat glasvezel een zeer stabiele, betrouwbare internetverbinding biedt. Daarnaast is de belasting van glasvezel minimaal omdat het een enorme capaciteit heeft die vele malen groter is dan kabel of ADSL (koperen kabels). De belasting op koper is als fors en door het toenemende gebruik van internet zal de stabiliteit alleen maar afnemen.

Welke nadelen zitten er verbonden aan het overstappen naar glasvezel?

Nadelen aan het overstappen op glasvezel zijn er nauwelijks. Natuurlijk, de aansluiting op glasvezel gaat niet vanzelf, maar het gaat wel erg gemakkelijk. Enig minpuntje is dat je van e-mailadres moet veranderen als je gebruikt maakt van een e-mailadres bij je huidige provider. LVCNET heeft echter een handige e-mail overstaphulp, die ook van die switch een fluitje van een cent maakt.  Onze ambassadeurs van LVCNET helpen u graag met het instellen ervan.

Welke mogelijkheden biedt glasvezel voor senioren?

Zeker voor senioren is de aanleg van glasvezel cruciaal. In de toekomst zal het gebruik van digitale (mantel)zorg toenemen. Om ouderen op afstand te kunnen monitoren via een camera’s, is een zeer snelle verbinding noodzakelijk. Een verbinding met zowel een hoge upload- als downloadsnelheid. Alleen glasvezel heeft die eigenschap.

Hoe snel is glasvezel in vergelijking met mijn huidige pakket?

Een gemiddelde internetverbinding heeft op dit moment een snelheid van 50 Mbps. Glasvezel levert in het begin minimaal 250 Mbps, en die snelheid zal alleen maar toenemen. Bij de huidige internetverbindingen ligt de uploadsnelheid echter een stuk later dan 50 mbps. Meestal zo’n 10% van de downloadsnelheid. Bij glasvezel is die net zo hoog als de downloadsnelheid, 250 Mbps dus.

Werkt glasvezel daadwerkelijk beter, of is dit slechts een verkooppraatje?

Glasvezel is superieur aan koper. Dat klinkt inderdaad als een verkooppraatje, maar het is ook écht zo. Veel kabelaanbieders in Nederland stappen over op glasvezel, ADSL wordt in sommige gebieden al afgeschaft. Het Land van Cuijk is voor de grote kabelaanbieders echter niet interessant genoeg, waardoor hier geen 100% dekkend glasvezelnetwerk wordt aangelegd.

Waarom is glasvezel vandaag belangrijk en niet pas over 10 jaar?

Je profiteert meteen van de voordelen van glasvezel. Daarnaast is het van belang dat we nu overstappen, omdat het anders nog wel eens meer dan tien jaar kan duren. En dan lopen we in deze regio hopeloos achter op de rest van Nederland.

In Nederland staan circa 6,5 miljoen huizen waarvan er ruim 2,7 miljoen al glasvezel hebben.

Waarom is glasvezel belangrijk voor de hele maatschappij?

Voor de regio is het ontzettend belangrijk dat er een complete glasvezeldekking komt. We verliezen onze status als interessante vestigingsregio voor bedrijven en ook voor de leefbaarheid is van het cruciaal belang. De problemen in het buitengebied en op de industrieterreinen zijn wel duidelijk, maar ook in de kernen komen we straks te kort. In sommige dorpen en wijken merken ze nu al de problemen.

Hoe garandeert men de kwaliteit, betrouwbaarheid van het glasvezelnetwerk?

Elke aansluiting wordt direct op een wijkcentrale (PoP) aangesloten.Je aansluiting wordt dus niet via een straatkast en één of meerdere wijkkasten naar de centrale aangesloten. In het Land van Cuijk komen veel centrales die onderling met elkaar gekoppeld worden. Indien er een kabelbreuk tussen de centrales is, wordt direct de verbinding over een andere centrale doorgekoppeld. Elke centrale is vanzelfsprekend voorzien van een accu-noodvoorziening.

Is glasvezel ook interessant als ik bijna nooit internet?

In de toekomst zullen ook de meest simpele internethandelingen meer data kosten. Dus ook als je weinig gebruik maakt van internet, is glasvezel interessant. Denk aan het bekijken van een website: die zullen veel geavanceerder worden. Maar ook meer en meer huishoudelijke apparaten gaan gebruik maken van internet.

Is glasvezel niet duurder dan mijn huidige pakket?

De kostenverschillen met de huidige situatie variëren per gebruiker. Als vuistregel kun je zeggen dat een gemiddeld huishouden ongeveer 60-70 euro betaalt voor de combinatie van internet, telefoon, radio en televisie. Afhankelijk van de compleetheid van de diensten (bijvoorbeeld de internetsnelheid en het aantal zenders) kan dit meer of minder zijn. Dienstenaanbieders via het glasvezelnetwerk bieden hun diensten aan vanaf 52,50 euro. Inclusief minimaal 250 Mbps up- en downloadsnelheid, televisie (tot 8K Ultra HD TV), radio en telefonie. Alleen internet via glasvezel al vanaf € 37,50.

Waarom steekt de gemeente hier geld in?

De gemeente investeert niet in het glasvezelnetwerk. De vijf gemeenten in het Land van Cuijk hebben allemaal afzonderlijk hun onderzoek gedaan naar de noodzaak voor en de behoefte aan glasvezel en daarbij allemaal op hun eigen manier vastgesteld dat het hard nodig is. Commerciële partijen willen echter geen glasvezel aanleggen. De gemeenten mogen zich niet op deze markt begeven.

Bezorgde inwoners hebben daarom de coöperatie LVCNET opgericht. De gemeenten hebben een lening verstrekt aan LVCNET om de vraag naar glasvezel te onderzoeken. Deze lening wordt terug betaalt met geld dat zij ontvangt van de netwerkexploitant.

Wat is LVCNET?

LVCNET is door inwoners van het Land van Cuijk opgericht. Het is een coöperatie zonder winstoogmerk met als missie het realiseren van toekomstbestendig glasvezelnetwerk voor alle inwoners en bedrijven in deze regio, tegen zo laag mogelijke tarieven voor de inwoners. LVCNET is in deze regio de enige partij die glasvezel in het hele Land van Cuijk wil realieren, dus zowel in de kernen, bedrijventerreinen als in het buitengebied.  LVCNET is dus geen netwerkexploitant of -eigenaar. In de toekomst ziet LVCNET er op toe dat nieuwe diensten aangeboden worden via het glasvezelnetwerk.

Waarom is glasvezel zo belangrijk voor het Land van Cuijk?

Voor de regio is het ontzettend belangrijk dat er een complete glasvezeldekking komt. We verliezen onze status als interessante vestigingsregio voor bedrijven en ook voor de leefbaarheid is van het cruciaal belang. De problemen in het buitengebied en op de industrieterreinen zijn wel duidelijk, maar ook in de kernen komen we straks te kort.

Welke diensten kan ik afnemen?

Zowel internet, televisie, radio als telefonie.

Kan ik na een bepaalde tijd uitstappen?

Je kunt een keuze maken uit meerdere providers. Het contract dat je afsluit duurt maximaal 1 jaar en is daarna per maand opzegbaar.

Moet ik een contract afsluiten voor glasvezeldiensten?

Ja, als je glasvezel wilt gebruiken dan moet je een abonnement afsluiten bij een van de providers. Dat contract gaat in op het moment dat de diensten geactiveerd worden. Het contract is vervolgens na 12 maanden opzegbaar.

Verandert mijn abonnement automatisch als ik over ga op glasvezel?

Je zult je huidige abonnement wel op moeten zeggen. Dit doe je samen met de nieuwe provider. Bekijk de voorwaarden goed bij je provider.

Welke abonnementen kan ik kiezen op glasvezel?

Zie hiervoor het overzicht op deze website.

Ik heb een jaarcontract bij een andere provider, hoe kan ik overstappen?

Samen met de nieuwe provder zeg je jouw huidige contract op. Dat hoeft pas als het glasvezelnetwerk is aangelegd en de diensten via glasvezel zijn geactiveerd in jouw woning.

Moet ik een abonnement nemen om mijn glasvezelaansluiting te kunnen gebruiken?

Ja, zonder abonnement kun je geen gebruik maken van glasvezel.

Kan ik later overstappen op de bekende providers?

Ja dat kan als die bekende providers besluiten hun diensten te leveren via het glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk

Waarom doen er alleen kleine providers mee aan dit glasvezel project?

De twee grootste providers van Nederland, KPN en Ziggo, zetten in deze regio alleen in op internet via coax-kabel of ADSL of VDSL. Ze zijn niet geïnteresseerd, omdat voor hen glasvezel commercieel niet aantrekkelijk genoeg is.

Is glasvezel op mijn postcode leverbaar?

Dit kun je controleren via de postcodecheck op deze website.

Welke providers bieden overstapservice aan?

Elke provider biedt hulp met het overstappen op glasvezel. Hoe die hulp in elkaar steekt, verschilt per provider.

Wat is de contractsduur en opzegtermijn van mijn nieuwe glasvezelabonnement?

Het contract dat je afsluit duurt maximaal 1 jaar en is daarna per maand opzegbaar.

Wat is een glasvezelprovider?

Een provider is een bedrijf dat via glasvezel een abonnee voorziet van een internet-, telefoon- of televisiesignaal. Via een abonnement kun je van deze diensten gebruik maken.

Welke glasvezelproviders zijn er in het Land van Cuijk?

Bekijk een overzicht van de glasvezelproviders in het Land van Cuijk op onze aanmeldpagina.

Waarom zitten Ziggo en KPN niet in het aanbod?

De twee grootste providers van Nederland, KPN en Ziggo, zetten in deze regio alleen in op internet via coax-kabel of ADSL. Ze zijn niet geïnteresseerd, omdat voor hun glasvezel commercieel niet aantrekkelijk genoeg is.

Wat zijn de verschillende pakketten waar ik uit kan kiezen?

Bekijk een overzicht van de verschillende pakketten op onze inschrijfpagina.

Uit hoeveel pakketten kan ik kiezen?

Er is keuze genoeg. Bekijk een volledig overzicht van de verschillende pakketten op onze inschrijfpagina.

Welke providers doen mee aan het glasvezelproject?

Bekijk een overzicht van de glasvezelproviders in het Land van Cuijk op onze inschijfpagina.

Wat is het verschil tussen glasvezel en mijn huidige pakket?

Dat is sterk afhankelijk van welk pakket je nu hebt en voor welk glasvezelpakket je kiest. Eén ding is zeker: het glasvezelpakket dat je kiest heeft een veel hogere datasnelheid dan je gewend bent.

Kan ik ergens de prijzen van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken?

Dat kan op onze website, maar ook op de website van de verschillende providers.

Kunnen jullie mij helpen bij het maken van mijn keuze voor een provider en pakket?

Als je vragen hebt over de keuze tussen de providers en de verschillende pakketten, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Gebruik daarvoor de contactpagina op deze website.

Wat zit er allemaal in een glasvezel pakket?

Dat verschilt per pakket. Er zijn simpele pakketten, maar ook alles-in-één-pakketten. Bekijk een overzicht op deze site.

Waarom voldoet mijn huidige pakket niet als er glasvezel wordt aangelegd?

Alhoewel je huidige internetverbinding (waarschijnlijk via coax of ADSL) op dit moment voldoet, zal dat in de toekomst zeker niet meer het geval zijn. Ons internetgebruik zal de komende jaren sterk toenemen en glasvezel is de oplossing om dat in goede banen te leiden. Glasvezel kan namelijk een bijna oneindig hoge snelheid aan, zowel met downloaden als uploaden. De huidige verbinding kan dat niet.

Waar kan ik mij aanmelden voor een glasvezelabonnement?

Via deze site krijg je hulp bij de keuze voor het juiste pakket, het daadwerkelijke inschrijven gebeurt op de website van de provider die je hebt gekozen.

Hoe kan ik glasvezel bestellen?

Het makkelijkste is om via deze site het juiste pakket uit te kiezen, en op die manier via de website van de provider het aanmeldproces voor glasvezel te doorlopen.

Hoe kan ik mij aanmelden bij een provider?

Het makkelijkste is om via deze site het juiste pakket uit te kiezen, en op die manier via de website van de provider het aanmeldproces voor glasvezel te doorlopen.

Bestel glasvezel in drie simpele stappen

Via deze site vul je eerst je gegevens in, dan kies je het juiste pakket en vervolgens sluit je een abonnement af bij de provider.

Wat moet ik doen om glasvezel in huis te halen en kan ik dat zelf regelen?

Het enige dat je hoeft te doen om de beschikking te krijgen over glasvezel, is een abonnement afsluiten bij een van de providers die via glasvezel in het Land van Cuijk aanbieden.

×