Glasvezel heeft veel voordelen ten opzichte van internet via een coax-kabel of ADSL. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.
Glasvezel is sneller en stabieler
Het maakt niet uit hoeveel mensen er gebruik van maken, glasvezel is in alle omstandigheden betrouwbaar en vooral ook ongekend snel. Zowel met downloaden als uploaden. Oftewel: nooit meer Skypen met haperingen, nooit meer buffertijd met gamen en altijd zonder problemen streamen
De huidige aanbieders hebben vaak maar een maximale internetsnelheid van 50 tot 200 Mbps. Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat die snelheid zelden wordt gehaald. Een studie van de TU Eindhoven stelt dat we over tien jaar een downloadsnelheid van meer dan 500 Mbps nodig hebben. Glasvezel haalt op dit moment altijd minimaal 250 Mbps. Die snelheid wordt alleen maar beperkt door elektronica. Die gaat verbeteren en dan groeit glasvezel automatisch mee. Snelheden tot 100 miljoen (!) Mbps zijn mogelijk. Die 500 Mbps over tien jaar zijn dus geen enkel probleem.
Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat slechts 23% van de Nederlanders voor snel internet kan kiezen uit drie of meer providers. In grote steden en buiten de bebouwde kom is die situatie nog zorgelijker. Zo ook In het Land van Cuijk. Met de komst van glasvezel is het ‘monopolie’ van de huidige aanbieders voorbij. Op het glasvezelnetwerk zullen straks, zoals het hoort, een groot aantal providers concurreren. Je kunt dus een pakket kiezen dat precies bij je past.
Omdat er meer concurrentie is, zijn de glasvezelpakketten niet duurder dan de kabelpakketten die je nu gewend bent. Ze zijn sowieso kwalitatief een stuk beter. Ook bij glasvezel is internet, televisie en telefoon inbegrepen. De prijs van een gemiddeld glasvezelpakket zal uitkomen op ongeveer 55,- euro.